PaylaSiMin DoGru ADreSi Yasama dair ne varsa
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PaylaSiMin DoGru ADreSi Yasama dair ne varsa

cadirkaya formuna hosgeldiniz
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Türkiye'ye Premier Lig modeli!

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
yuzbasi55
SüperModeratör
SüperModeratör
yuzbasi55


Mesaj Sayısı : 260
Kayıt tarihi : 22/04/08

Türkiye'ye Premier Lig modeli! Empty
MesajKonu: Türkiye'ye Premier Lig modeli!   Türkiye'ye Premier Lig modeli! Icon_minitimeÇarş. Eyl. 10, 2008 4:26 am

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Aziz Yıldırım, Türkiye'de uygulanması gereken modeli açıkladı! İngiltere Premier Ligi modelini öven Yıldırım, Avrupa Ligleri Birliği'ne üye olarak bu adaptasyonu başlatacaklarının altını çizdi! Yıldırım, Türk futbolunda acil çözülmesi gereken sorunları da açıkladı!






Kulüpler Birliği Vakfı'nın, Türk futbolundaki değişiklikler, gelişmeler, sorunlar ve çözüm önerilerini görüşmek üzere düzenlediği sempozyum sürüyor.



Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde düzenlenen sempozyumda ilk konuşmayı yapan Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Aziz Yıldırım, kulüpler birliğinin geleceğine yönelik çalışmalarındaki amacın, Avrupa'daki büyük futbol ülkelerinde olduğu gibi, lig organizasyonu yapan, ligin ticari haklarını belirleyen, büyüten, pazarlayan ve oluşan geliri paydaşlarıyla paylaşan bir tüzel kişiliğe dönüştürmek olduğunu ifade etti.



Bu modelde ligin bir tüzel kişilik, kulüplerin de bu tüzel kişiliğin ortakları olduğunu anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

''Kulüpler birliğinin geleceğine yönelik çalışmalarımızda amaç, Avrupa'daki büyük futbol ülkelerinde olduğu gibi, lig organizasyonunu yapan, ligin ticari haklarını belirleyen, büyüten, pazarlayan ve oluşan geliri paydaşlarıyla paylaşan bir tüzel kişiliğe dönüştürmektir. Bu modelde lig bir tüzel kişilik, kulüpler bu tüzel kişiliğin ortaklarıdır. Ligin tüm nitelikleri ortaklar tarafından belirlenmiştir. Bu kriterler ile organize edilen ligde, ligin marka değerini oluşturan tüm ticari hakları, ortaklar tarafından yaratılmakta ve bu kuruluşça belirlenen kriterlere uygun şekilde ortaklar arasında dağıtılmaktadır. Bahsettiğim bu hususlar bugün son derece uzakmış gibi görünse de ligin kulüpler tarafından organize edildiği bu model, bugün Avrupa'nın büyük futbol ülkelerinde başarıyla uygulanmaktadır.''

Geçen hafta, Kulüpler Birliği Vakfı Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ'ın Avrupa lig birliklerinin üst düzey bir yetkilisiyle bir araya gelerek fikir alış verişinde bulunduğunu bildiren Yıldırım, ''Bu birlik UEFA ve FIFA tarafından tanınmış olup, futbolun tüm tartışma ortamlarında kulüpleri temsil eden bir sendika gibi hareket etmektedir'' dedi.

Kısa sürede bu birliğe üye olma arzusunu taşıdıklarını ifade eden Yıldırım, organize edilecek yeni yapıyı Türkiye'de kurup, bu modeli oluşturma yolunda Avrupa lig birliğinin tecrübesinden yararlanmak istediklerini anlattı.

Yıldırım, bu modelin en iyi şekliyle uygulandığı İngiltere Premier Ligi'nin mevcut durumuyla Türkiye liginin durumu kıyaslandığında, bu modelin İngiltere ligine katkısının çarpıcı bir şekilde ortaya çıktığını vurguladı.

Kulüpler Birliği Vakfı'nın bugünkü işlevini de anlatan Yıldırım, bugünkü yapısı itibarıyla bu birliğin kaynak yaratma, büyüyen ekonomiden kulüplere maddi destek sağlama gibi bir imkanı bulunmadığını, sadece kulüplerin sorunlarının çözümü için oluşmuş güçlü bir baskı grubu olduğunu kaydetti.

Gerek Fenerbahçe Kulübü Başkanı olarak, gerekse Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı olarak, uzun süredir bir noktaya dikkat çektiğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Bizlerin elde edeceğimiz günlük başarılar ile tatmin olmamız bu başarıları yeterli görmemiz mümkün değil. Elde ettiğimiz günlük başarılar bizleri atmamız gereken önemli adımlar konusunda yavaşlatmaktadır. Her kulüp için kurumsal ve uluslararası başarı hedeflerine ulaşmak elbette önemlidir. Her yıl ligde sadece bir şampiyon çıkmakta, şampiyon olan takım başarılı kabul edilmektedir. Kulüp başarısının elde edilmesinin ötesinde hiçbir çabamız olmamaktadır. Kulüplerin bireysel olarak elde ettikleri başarılar maalesef o spor dalının geneline bir katma değer sağlamamaktadır. Mevcut sektörel sorunlar olduğu gibi kalmakta, her gün artarak büyümektedir.''

-ÇÖZÜMLENMESİ GEREKEN SORUNLAR-
Kendi düşüncesine göre Türk futbolunda acil çözülmesi gereken sorunları da sıralayan Yıldırım, ilk olarak stadyumların ve spor tesislerinin kısa sürede modernize edilmesi ve buraların 24 saat yaşayan ve halka hizmet sunan cazibe merkezi haline getirilmesi, kullandığı spor tesisini, yatırım yapan kulüplerin almalarının sağlanması gerektiğini ifade etti.

Kulüp mali yapılarının UEFA kriterlerine uygun hale getirilmesi gerektiğini anlatan Yıldırım, sisteme zarar veren mali yapıdaki kulüplerin, bu yapılarının iyileştirilmesiyle ilgili etkin denetim ve önlem uygulaması yapılmasının gerekliliğini kaydetti.

Futbol ailesinin fertleri arasında her yıl ifade edilen mali itilafların etkin denetim ve uygulamalarla ortadan kaldırılması gerektiğini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

''Futbolcuların alacaklarının garanti altına alındığı bir sisteme geçilmesi gerekmektedir.

FIFA ve UEFA tarafından her vesile ile dile getirilen fair-play ilkesi günümüzde büyük rekabet ilkesini de içine almıştır. Dürüst rekabet, ulusal federasyonlar tarafından belirlenmiş faaliyet kriterlerine uygun faaliyette bulunmayan kulüplerin rekabet ortamına giremeyeceği gerçeğini de beraberinde getirmektedir.

Futbol Federasyonu'nun ulusal kulüp lisansı kriterlerini tavizsiz uygulaması ve bu kriterleri taşımayan kulüplerin sportif başarısı ne olursa olsun kriterine uygun ligde tutması gereklidir.''

-SOSYAL GÜVENCE-
Yıldırım, aktif spor hayatlarında ve sonrasında, futbolculara ve teknik adamlara sosyal hizmet sunacak bir örgütlenmeye gidilmesi gerektiğini de anlattı.

Yıldırım, bu konuda şunları kaydetti:

''Aktif spor hayatlarında ve sonrasında futbolculara ve teknik adamlara sosyal hizmet sunacak, zorda olanlara, onların eş ve çocuklarına sosyal güvence sağlayacak bir örgütlenmeye kısa sürede geçilmelidir. Bu bağlamda ilk ve en önemli adım futbol federasyonunun futbolcuların aktif hayatları sonrası için kurduğu Futbol Federasyonu Vakfı'nı yeniden yapılandırması olacaktır.

Sağlığını kaybeden, mali imkanları olmayan futbolcu ve teknik adamlar ile bunların eş ve çocukları için bireysel yardımların kurumsal yapılması ve sürdürülmesi gelişmenin en önemli adımlarından biri olacaktır.''

Eğitim konularının da son derece önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, futbol ailesini oluşturan unsurların eğitimi için kaynak oluşturulması gerektiğini belirtti.

Altyapıların yarışmacı takımlar olmaktan çıkarılması, yarışmanın sadece profesyonel liglerde yapılmasının sağlanması gerektiğini anlatan Yıldırım, kısa sürede futbolun temel sorunlarının ve bu sorunlara çözüm yollarının aranacağı bir çalışma toplantısı organize edilmesinin gerekliliğini ifade etti.

Son olarak kulüpler yasasının son derece önemli olduğunu, bu yasanın taslağı üzerinde çalışma yapmak üzere Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'ndan ortak bir çalışma grubu oluşturulmasının talep edildiği ve bunun kabul edildiğini kaydeden Yıldırım, ''Bu yasa yukarıda değindiğim tüzel kişiliğe sahip lig modeli için hayatidir'' diyerek sözlerini tamamladı.

-BEŞİKTAŞ'TAN KATILIM OLMADI-
Kulüpler Birliği Vakfı sempozyumuna Beşiktaş Kulübü'nden katılım olmadı.

Konuşmaların yapıldığı ilk bölümde siyah-beyazlı kulübü temsilen bir yönetici salonda bulunmazken, toplantının açılışı 41 kulüp temsilcisinin katılımıyla yapıldı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://cadirkaya.yetkin-forum.com
 
Türkiye'ye Premier Lig modeli!
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
PaylaSiMin DoGru ADreSi Yasama dair ne varsa :: SPOR :: Futbol-
Buraya geçin: